Skip to main content

Vierde aanvliegroute Schiphol

Sinds het voorjaar van 2022 worden we in De Bilt in toenemende mate geconfronteerd met het geluid van vliegtuigen die van en naar Schiphol vliegen.
Nader onderzoek op de trackingsites van Vlieghinder.nl heeft uitgewezen dat alleen al in Groenekan sinds maart 2022 35% meer vliegtuigen over over het dorp vliegen dan in 2019 (pre-corona).

Op de vraag wat daarvan de oorzaak is, zou het antwoord bij het BAS (Bewoners Aanspreekpunt Schiphol) gezocht kunnen worden. Het BAS kan of wil daar geen antwoord op geven. Het enige dat bewoners kunnen doen is bij BAS melding maken van de overlast die wordt ervaren op de website van het BAS. Men kan dan alleen maar hopen dat er iets verandert.

Met de nieuwe indeling van ons luchtruim in 2025 gaan er echter nog veel  meer vliegtuigen over Groenekan e.o. heen komen via de zgn ‘Vierde Laagvliegroute’. Dit is een soort snelweg in de lucht die via Ede/Wageningen een stroom van dalende vliegtuigen richting Schiphol over onze woonplaatsen leidt.

Op maandagavond 20 februari 2023 was hierover een bijeenkomst in het gemeentehuis van De Bilt en daar waren leden van de groep ‘Stop-4delaagvliegroute’ aanwezig om uitleg te geven. Op hun website stop4delaagvliegroute kunt u lezen wat de bewoners letterlijk boven het hoofd hangt.

Provincies en gemeentes protesteren hiertegen. Maar daarbij hebben ze onze steun nodig. Als er 40.000 mensen de petitie ondertekenen dan moet de Tweede Kamer dit onderwerp op de agenda plaatsen. Als u die steun wilt geven, teken dan de petitie via de button elders op deze pagina.

Teken hier de petitie tegen de 4de aanvliegroute

De grijze strook op de kaart is de meest waarschijnlijke 4de laagvliegroute.
Klik op de afbeelding om te vergroten.