Skip to main content

Enquête snelfietsroute

De provincie Utrecht werkt samen met de gemeenten Utrecht, De Bilt en Hilversum en de provincie Noord-Holland aan een doorfietsroute tussen Utrecht en Hilversum. De meest directe fietsroute loopt via de Koningin Wilhelminaweg en de Tolakkerweg (N417) door Groenekan, Maartensdijk en Hollandsche Rading. De alternatieven voor deze route zijn goed onderzocht, maar deze route scoorde toch beter.

U kunt de provincie Utrecht helpen bij het onderzoek naar de doorfietsroute door de enquête in te vullen via de button of scan de QR-code. Invullen kan tot en met zondag 18 december 2022.

Meer informatie en vervolg

Op de website van de provincie is meer informatie te vinden over de doorfietsroute. Daar vindt u ook een digitale kaart waarop u vragen kunt stellen, uw wensen kenbaar kunt maken en de voortgang van het project gemakkelijk volgt.

De resultaten van de enquête zijn naar verwachting begin volgend jaar beschikbaar. Deze worden gecommuniceerd via www.iv-groep.nl/doorfietsroute. Het voorstel voor de inrichting van de fietsroute, presenteert de provincie tijdens een inloopbijeenkomst. Meer informatie hierover volgt.

Ga direct naar de enquête

of gebruik de QR-code

Reactie vereniging

Kritisch

De vereniging Groenekan is kritisch over de informatie die de provincie Utrecht heeft gegeven over de snelfietsroute tussen Utrecht en Hilversum. De informatie is vooral vanuit het perspectief van de fietser geschreven en niet alle mogelijkheden en varianten zijn meeenomen voor fietser/wandelaar en bewoners.

De vereniging Groenekan heeft in het verleden de gemeente De Bilt geadviseerd over de Koningin Wilhelminaweg. We hebben gewezen op vele auto’s die deze weg als sluiproute gebruiken. Voor een snelfietspad hebben we gewezen op de mogelijkheid om in de parallelle weilanden het fietspad te verbreden en uit te breiden. Indien hier geen mogelijkheden voor zijn, dan kan van de Koningin Wilhelminaweg een 30 km-weg gemaakt worden met ruim baan voor de fiets en met de auto, bus en tractor te gast. Mogelijk dringt dat het gemotoriseerd (sluip) verkeer terug. Het huidige fietspad wordt dan een wandelweg.

Tot nu toe heeft ons advies alleen geleid tot een paar drempels en een slinger in de Koningin Wilhelminaweg.

Provincie

Nu worden we door de provincie geïnformeerd dat de keuze voor een snelfietsroute toch gevallen is op de Koningin Wilhelminaweg.
Wij zijn bang dat de beperkte vraagstelling in de enquête leidt tot upgraden van het huidige fietspad op dezelfde plek met nog meer risico op (halve) aanrijdingen van snelfietsers met de auto’s vanaf de erven. Daarnaast is de combinatie snelfietsers en wandelaars ongewenst.

Vervolg

Als reactie op de activiteiten van de Provincie start de vereniging een nieuwe werkgroep. Doel: als bewoners onze wensen in kaart brengen voor zowel de Groenekansewe als de Koningin Wilhelminaweg, met als uitgangspunt het terugdringen van doorgaand verkeer en vrij baan voor de fietser en wandelaar, met oog voor de belangen van de bewoners van Groenekan.